Συνέντευξη Isolert


Το Deep Beneath μίλησε με το Νίκο Σιδηρόπουλο από την ελληνική black metal μπάντα Isolert. Δεν ήταν φειδωλός στα λόγια. Απλά πατήστε play για να ακούσετε το e.p. και αφιερώστε το επόμενο δεκάλεπτο για να διαβάσετε τη συνέντευξη…


Για εισαγωγικούς λόγους, πείτε μας… ποιοι είναι οι Isolert, τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα και ποιος είναι ο σκοπός της ύπαρξής τους στο μάταιο τούτο κόσμο;

Οι Isolert είναι μια Black Metal μπάντα με έδρα τον Βόλο. Ιδρυθήκαμε τους πρώτους μήνες του 2015 και ξεκινήσαμε με μόνο δυο μέλη. Ηχογραφήσαμε το πρώτο μας Demo το 2015 με τίτλο “Isolated Soul”. Σε αυτή την ηχογράφηση μας βοήθησε πάρα πολύ ο Fiende. Μετά από μικρό σχετικά διάστημα σκεφτήκαμε πως η μπάντα δεν έπρεπε να είναι ντουέτο πλέον, για αυτό και επικοινώνησα με δύο πολύ καλούς φίλους, τον Γιάννη και τον Αποστόλη και εντάχθηκαν στο σχήμα.

Ως τετράδα κυκλοφορήσαμε το πρώτο μας Full Length με τίτλο “No Hope, No Light…Only Death” στα μέσα του 2016 και το ομώνυμό μας EP το οποίο κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2017. Έχουμε κάνει τρεις επιλεγμένες συναυλίες (δυο στην Ελλάδα και μια στην Κύπρο) και κατά πάσα πιθανότητα θα περάσει κάποιος καιρός μέχρι να ξαναεμφανιστούμε Live.

Ο λόγος ύπαρξης των Isolert είναι απλός. Δεν πιστεύουμε σε τίποτα, σε κανέναν Θεό,  και δεν θέλουμε να περάσουμε κάποιο μήνυμα σχετικά με κάποια θρησκεία μέσω της μουσικής μας. Είμαστε λάτρεις του ήχου και φίλοι πάρα πολλά χρόνια και για αυτό και δημιουργήθηκε αυτό το σχήμα, ώστε να μπορούμε να εκφραζόμαστε μέσω αυτού. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο. Οι Isolert είναι κάτι προσωπικό. Το κάθε ένα από τα μέλη μπορεί να το εκλάβει ως κάτι διαφορετικό. Πες το ξέσπασμα, πες το θεραπεία… Ξέρω γω;

Από ποια γλώσσα προέρχεται η ονομασία σας και τι σημαίνει; Με ποιον τρόπο εκφράζει την μπάντα;

Isolert σημαίνει απομoνωμένος στα Νορβηγικά. Η αλήθεια είναι πως, όταν ψάχναμε όνομα, είχαμε κολλήσει λίγο, διότι θέλαμε να είναι μία λέξη και να μην έχει χρησιμοποιηθεί ξανά. Στην αρχή της ήταν η μπάντα να ονομαστεί Secretum και λίγο πριν τις ηχογραφήσεις σκεφτήκαμε το Isolert, το οποίο και μας άρεσε πιο πολύ και ταίριαζε παραπάνω σε αυτό που παίζαμε στο Demo. Δώσαμε το όνομα Secretum στο πρώτο τραγούδι της μπάντας από την άλλη. Δεν είναι τυχαίος τίτλος διότι όταν ακούμε Isolert μας έρχονται δυο πράγματα στο μυαλό. Σκοτάδι,  απομόνωση. Πιστεύω πως εκφράζει απόλυτα αυτό που παίζουμε.

Ας πούμε δύο λόγια για το νέο σας Ε.p.… Δώστε μας μερικές πληροφορίες για τη διαδικασία ηχογράφησής του.

Το EP μας “Isolert” ηχογραφήθηκε στο τέλος του 2016 και στις αρχές του 2017. Αποτελείται από τρία καινούρια τραγούδια και  μια διασκευή στους Slayer στο τραγούδι “Evil Has no Boundaries”. Η αλήθεια είναι πως έχουμε λίγα τρεχάματα σχετικά με την διασκευή και δεν την βάλαμε μέσα στο CD ούτε στην κασέτα. Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο Home Studio μου στον Βόλο, εκτός από τα Drums που γράφτηκαν στο Kalovidouris Sound. Τη μίξη την επιμελήθηκε ο αδερφός μου Ιορδάνης Σιδηρόπουλος, όπως και στις προηγούμενες δουλειές μας, ενώ το Mastering ο Διονύσης (Descent Studio) .

Θεωρώ ότι ηχητικά και συνθετικά έχετε κάνει αρκετά βήματα προς τα μπρος. Ποιο είναι το feedback που λαμβάνετε από κοινό και περιοδικά;

Ευχαριστώ πολύ για τα θετικά σου σχόλια! Σε αυτές τις ηχογραφήσεις δώσαμε λίγο περισσότερο χρόνο στην ανάπτυξη και ενορχήστρωση των συνθέσεων. Επίσης, οι τεχνικές μας γνώσεις περί ηχογραφήσεως ήταν σίγουρα αυτή τη φορά περισσότερες και  με την πάροδο του χρόνου γινόμαστε καλύτεροι ως παίκτες/εκτελεστές. Όλα αυτά πιστεύω ότι ακούγονται στο EP. Από εκεί και πέρα το καλό στο είδος που υπηρετούμε είναι ότι το κοινό είναι συνηθισμένο να εστιάζει στην ουσία και όχι στο περίβλημα (παραγωγή, ήχος κτλ). Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που άκουσαν το EP είπαν πολύ καλά λόγια. Κάποιοι προτιμούν τα παλιότερα-γούστα είναι αυτά. Εμείς από τη μεριά μας πάντα παίζουμε μουσική που γουστάρουμε εμείς οι ίδιοι.

Το εξώφυλλο, αν και σχετικά απλό, είναι πολύ δυνατό! Ποιος το επιμελήθηκε και με ποιο σκεπτικό;

Το εξώφυλλο το επιμελήθηκε ο Νίκος Σταυριδάκης, ένας πολύ καλός συνεργάτης, ο οποίος είναι από τους ανθρώπους που ασχολούνται με το Underground της Ελλάδας, μιας και έχει την Visionblack, η οποία αναλαμβάνει γραφιστικές δουλειές. Επίσης έχει την Underground εταιρεία Razorbleed Productions, η οποία αναλαμβάνει λίγες και προσεγμένες δουλειές στον χώρο του Underground. Δουλέψαμε με τον Νίκο πάνω στο layout του βινυλίου από το “No Hope, No Light…Only Death”. Όταν το φτιάχναμε του ζήτησα να το σχεδιάσει όπως το θέλει αυτός, απλά, το μόνο που του είπα ήταν «Βάλε μια κρεμάλα στο εξώφυλλο από το Booklet» και έτσι και  έγινε. Από την άλλη μας άρεσε τόσο πολύ αυτό το σύμβολο που αποφασίσαμε να το χρησιμοποιήσουμε  κάπως σαν “δεύτερο logο” ένα πράγμα. Όταν αποφασίσαμε πως το EP θα λέγεται Isolert ήταν ομόφωνη η απόφαση πως θέλαμε να μπει για εξώφυλλο το συγκεκριμένο σχέδιο.

Η διασκευή στο “Evil Has No Boundaries” είναι κάτι σαν φόρος τιμής στους Slayer;

Ναι, η διασκευή μας είναι καθαρά ένας φόρος τιμής στους Slayer. Από την άλλη, ξέρεις, είναι η τελευταία διασκευή που περιμένεις να ακούσεις σε ένα EP σαν αυτό. Ένα EP το οποίο είναι σκοτεινό με μεγάλα κομμάτια και επαναλαμβανόμενα Riff. Θεωρητικά πιο πολύ θα κολλούσε να κάναμε μια διασκευή από κάποιο άλλο σχήμα. Αλλά για εμένα το τραγούδι αυτό ήταν η ΚΑΛΥΤΕΡΗ επιλογή που μπορούσαμε να κάνουμε. Όσο περίεργο και αν ακουστεί αυτό, το κομμάτι που κρατάει 2:30 λεπτά μας δυσκόλεψε πολύ, ειδικά στις φωνές, διότι ναι μεν θέλαμε να το κρατήσουμε κλασσικό και να μην το «πεθάνουμε», αλλά θέλαμε να του δώσουμε και το δικό μας ύφος. Το ανεβάσαμε λίγα BPM, κόψαμε κάποια μέτρα, αλλάξαμε τις φωνές γύρω στις 7 φορές και τελικά όντως…….το πεθάναμε!

Το E.p. θα κυκλοφορήσει μόνο σε μορφή κασέτας ή θα το δούμε και σε άλλες μορφές;

Δυστυχώς το EP δεν έχει βγει ακόμα σε φυσική μορφή. Αυτήν την στιγμή, αν κάποιος θέλει να το προμηθευτεί μπορεί μόνο από το Bandcamp, είτε από κάποιο torrent site ή από κάπου τέλος πάντων που μπορεί να το κατεβάσει δωρεάν. Θα κυκλοφορήσει τέλη Απριλίου σε κασέτα από την Liver Damage Records σε 100 κόπιες και επίσης από την Celtic Fog Productions σε CD-R πάλι σε 100 κόπιες.

Μέσω της μπάντας ανακάλυψα και την εταιρεία Ogmios Underground. Δώσε μας μερικές πληροφορίες…

Η Ogmios Underground είναι μια Γαλλική Εταιρεία με αρκετές underground κυκλοφορίες. Ήρθαμε σε επικοινωνία όταν έψαχνα εταιρεία για το ντεμπούτο και έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό και δουλέψαμε μαζί. Κυκλοφόρησε το ντεμπούτο μας σε Digipack, Pro-Tape και βινύλιο, οπότε είμαι παραπάνω από ευχαριστημένος για την συνεργασία μας. Μετά από εμάς τη σειρά πήρανε οι Human Serpent, όπου θα κυκλοφορήσουν τον 3ο τους δίσκο μέσα από την Ogmios και οι Insanity Cult οι οποίοι κυκλοφορήσανε τον 2ο τους δίσκο.

Support!

Προχωρήσατε, πρόσφατα, σε επανακυκλοφορία του “No Hope No LightOnly Death” σε μορφή βινυλίου, με διαφορετικό μάλιστα εξώφυλλο, σχεδόν ένα χρόνο μετά την πρώτη κυκλοφορία του. Είναι αυτό το τίμημα της underground φάσης, όλα να κινούνται σε πιο αργούς ρυθμούς;

Τα πράγματα στο Underground γενικά είναι αρκετά δύσκολα. Περί εξωφύλλου αποφασίσαμε να το κρατήσουμε μαύρο, διότι  το μαύρο έχει την κάβλα του. Μας αρέσουν τα απλά πράγματα. Γιώργο, είναι πολύ δύσκολο για μια καινούρια μπάντα, όπως οι Isolert να βγάλει και τα 3 format. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε το ντεμπούτο μας και σε μορφή βινυλίου.

Θα επιχειρούσατε ποτέ να δώσετε μία ώθηση σε ότι αφορά τη μπάντα, συμμετέχοντας σε κάποια πλατφόρμα χρηματοδότησης από τους οπαδούς; Υπάρχει μία διχογνωμία σχετικά με το κατά πόσο είναι ηθικό και θεμιτό κάτι τέτοιο…

Μεγάλη κουβέντα είπες τώρα. Εμείς δεν θα ασχολιόμασταν ποτέ με κάτι τέτοιο, διότι είναι κατά της ιδεολογίας μας πρώτα από όλα και πιστεύω πως δεν πρέπει να είναι πολλοί black metal μουσικοί, οι οποίοι το κάνουν αυτό μιας και θέλουμε να κρατάμε τα πράγματα λίγο πιο «αληθινά». Αν το κατακρίνω;; Δεν θα κατέκρινα μια μπάντα που ζητάει 5-6 χιλιάδες από τους οπαδούς της, διότι όντως παίζει να ΜΗΝ βγαίνει το Recording , αν δεν τα πάρουν από εκεί (όχι πως απαραίτητα ένα Recording κοστίζει τόσα λεφτά… Μπορεί να κοστίσει και ΠΟΛΥ λιγότερα αλλά και πολύ περισσότερα). Δεν θα κατακρίνω κάποιον καλλιτέχνη που θα πει «Δώσε μας 15€ και πάρε ένα CD και βάλε και το όνομά σου στο Thanks list” αλλά ούτε το θεωρώ και κάτι ωραίο. Από την άλλη όμως, όταν μου ζητάς 500.000 για να κάνεις ένα δικό σου στούντιο ναι όντως τότε σε σιχαίνομαι ρε φίλε. Όταν κοροϊδεύεις τους οπαδούς μπροστά στην μάπα τους και αυτοί ψαρώνουν. Έχω δει μπάντες οι οποίες ζητάνε 30-40 ευρώ για να πουλήσουνε High Quality εξώφυλλα και τα κομμάτια χωρίς φωνή. Αν είναι δυνατόν… Όσοι είστε μουσικοί γνωρίζετε πως για να πάρεις ένα Instrumental κομμάτι είναι απλά θέμα 2 λεπτών. Πατάς Mute την φωνή και απλά το κάνεις Export. Όπως και να ’χει είναι τεράστια αυτή η κουβέντα και θέλει πολύ ανάλυση. Όλα τα μέλη των Isolert δεν βιοπορίζονται από τη μουσική και ούτε πρόκειται ποτέ και ο κάθε ακροατής είναι ελεύθερος να στηρίξει μια μπάντα που γουστάρει όπως θέλει/μπορεί – μη ξεχνάμε ότι ζούμε και σε δύσκολες εποχές. Εμείς δεν έχουμε κανένα θέμα με το να κατεβάζει ο άλλος τη μουσική μας ακόμα και από torrent. Ούτως ή άλλως έτσι κινούνται τα πράγματα πλέον!

Θέλεις να μας πεις κάτι για τους στίχους σας; Αν κρίνω από τους τίτλους, γιατί ομολογώ ότι δεν τους έχω διαβάσει, πρέπει να παίζει πολλή απελπισία και οργή για το ανθρώπινο είδος…

Οι στίχοι είναι ένα θέμα περίεργο για εμάς. Γενικώς οι στίχοι των Isolert είναι κάτι προσωπικό αυτού που τους γράφει και για αυτό δεν θα τους δημοσιεύσουμε και ποτέ. Οι στίχοι μας δεν θα υπάρξουν ΠΟΤΕ και σε ΚΑΜΙΑ μορφή. Ούτε σε βιβλιαράκι, ούτε στο Encyclopedia Metallum και οπουδήποτε. Θα σου δώσω μια γενική απάντηση όμως… Οι στίχοι των Isolert , ναι, μιλάνε για απελπισία, οργή, στεναχώρια και άλλα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος. Εδώ να αναφέρω πως στο EP μας οι στίχοι από το “Depression Crawls in Mankind’s Cage” είναι γραμμένοι εξ’ ολοκλήρου από τον Χ. των Human Serpent.

Από live τι υπάρχει στον ορίζοντα; Έχετε στα σκαριά εμφανίσεις εντός Ελλάδας; Να ρωτήσω και αν θα βγείτε εκτός συνόρων ή το κόστος είναι απαγορευτικό;

Είχαμε κάποιες προτάσεις, αλλά η χρονιά ήταν τόσο γεμάτη μουσικά που πραγματικά δε μας παίρνει για Live. Πλέον έχουμε και τις δουλειές μας και εκτός από τις δουλειές μας έχουμε και δικά μας project που λόγω του «σκληρού» προγράμματος των Isolert αφήσαμε πίσω. Η απάντηση στην ερώτησή σου είναι πως δεν έχουμε τίποτα κατά νου για το άμεσο μέλλον και δεν το σκεφτόμαστε καν. Ούτε για την Ελλάδα, ούτε για το εξωτερικό. Επίσης πατάμε στη γη και γνωρίζω πως και να βγαίναμε στο εξωτερικό τώρα με αυτήν την δισκογραφία το πολύ-πολύ να πίναμε κανά μπυρόνι με τους μαγαζάτορες και να την πέφταμε για ύπνο. Δεν μπορούμε να στηρίξουμε μια ευρωπαϊκή περιοδεία ακόμα. Μετά από τον 2ο δίσκο θα γίνει ένα Tour με ακόμα δυο τρεις ελληνικές μπάντες προς τα έξω. Και όταν λέμε Tour δεν εννοούμε πως θα πάμε απλά στην Βουλγαρία και στην Σερβία. Είτε θα το κάνουμε σωστά είτε δεν θα το κάνουμε ΚΑΘΟΛΟΥ το γαμημένο. Για το κόστος που λες σαφώς είναι κάτι δύσκολο και θέλει Budget, αλλά αν κάνεις καλό κουμάντο και εννοείται κάνεις και το σκατό σου παξιμάδι σου περισσεύει και κανά ευρώ για ΕΝΑ extra πιτόγυρο στο tour.

Υπάρχουν άλλες μπάντες στο Βόλο που θα έπρεπε να προσέξουμε; Έχω παρατηρήσει ότι από metal συναυλίες δεν κινείται φύλλο εκεί πέρα, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες Θεσσαλικές πόλεις. Γιατί έτσι;

Μπάντες στο Βόλο; Ναι, η αλήθεια είναι πως η πόλη άργησε να ανέβει, αλλά ανεβαίνει σιγά-σιγά. Από Metal μπάντες είμαστε λίγες ακόμα, αλλά προσπάθειες γίνονται…κλασσικά είναι από τα ίδια και τα ίδια μέλη μια ζωή. Δηλαδή, αν σκεφτείς τα μέλη των Isolert έχουμε σύνολο 4 μπάντες μεταξύ μας. Μπάντες από Βόλο είναι οι Atavism, Convicted, Stormbringer, Faithreat, A Diadem of Dead Stars. Από «καινούριες» μπάντες έγινε ένα πολύ καλό «ντου» τα τελευταία δυο χρόνια. Οπότε έχουμε τους Stheno, οι οποίοι είναι μια πολύ δυνατή Grind/Black (?) μπάντα όπου κυκλοφόρησαν και πρόσφατα το ντεμπούτο τους και επίσης έχουμε και τους Dendrites, οι οποίοι παίζουν Stoner/Rock . (σόρρυ για τις ταμπέλες των συγκροτημάτων δεν τα πάω καλά με τα είδη).

Ναι, όντως ο Βολος στα Live έχει πέσει πάρα πολύ κυρίως διότι δεν υπάρχει χώρος που μπορεί να υποστηρίξει και τις μπάντες. Από την άλλη υπάρχει η Κατάληψη Ματσάγγου, όπου πολλές μπάντες κάνουνε συναυλίες και γίνεται πολύ καλή φάση. Τώρα, πχ αν ήθελες να κάνεις ένα Festival Heavy Metal στον Βόλο θα ήταν πολύ δύσκολο διότι δεν έχουμε τον κατάλληλο χώρο και πιθανότατα ούτε και επαρκές κοινό!

Ας κλείσουμε σιγά-σιγά…. με μία από τις πιο cliché ερωτήσεις (γιατί έτσι μας αρέσει…) ! Δώστε μας μερικές κυκλοφορίες που σας έκαναν εντύπωση το τελευταίο διάστημα…

Μιας και ο χρόνος για να ακούσω είναι ελάχιστος θα σου πω λίγα από αυτά που μου έκαναν πραγματικά εντύπωση. Ας ξεκινήσω με τον καινούριο δίσκο Azelisassath που τον περίμενα ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟΝ ΓΑΜΗΜΕΝΟ. Τελικά άξιζε την αναμονή! Άψογος δίσκος! Από την άλλη μου άρεσε ο καινούριος δίσκος των Black Cilice. Τέρμα «παγωμένο». Και εννοείται η καινούρια υπερδισκάρα των Mastodon.

Ευχαριστώ για το χρόνο σου! Ελπίζω να σας δω στη σκηνή ξανά όσο το δυνατόν συντομότερα!

Εμείς ευχαριστούμε Γιώργο! Συνέχισε την καλή δουλειά με το Site! Μέχρι το επόμενο Live λοιπόν….

Support the underground!

795total visits,1visits today